Wat gaan we daarvoor doen?
Woonvisie
De Woonvisie 2019-2024 gaat uit van ‘Maassluis voor iedereen’, ‘Maassluis wil leefbare, gemengde wijken’ en ‘Maassluis investeert in een duurzame toekomst’. Op basis daarvan zijn de zeven opgaven benoemd:
1. Betaalbaar voor alle groepen
2. Doorstroming en woonruimtebemiddeling;
3. Bouwen, bouwen, bouwen;
4. Maassluis duurzamer maken;
5. Wonen met begeleiding en zorg;
6. Leefbaarheid in wijken en buurten bevorderen;
7. Tijdelijk wonen.
We maken afspraken met ontwikkelaars/bouwers, Maasdelta en de Vereniging Bewoners Belangen Maassluis. Daarbij zetten we in op voldoende woningbouw en voldoende sociale huurwoningen en andere betaalbare woningen. Dit is een regionaal samenhangende opgave. Wij werken in regioverband nauw samen met provincie, regio(gemeenten) en corporaties om die opgave tot stand te brengen.
In 2022 krijgt de regionale woonvisie een uitvoeringsagenda en komt een herijking van het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken (uit 2019) aan de orde.
Bijzondere doelgroepen
Waar mogelijk versnellen we bouwprojecten, onder andere door het opstarten van nieuwe projecten en door te onderzoeken waar mogelijkheden zijn voor ombouw van langdurig leegstaande panden. We maken plannen voor meer woningen voor bijzondere doelgroepen als ouderen, starters en voor mensen die hulp, ondersteuning of begeleiding nodig hebben.
Bevorderen doorstroming
We bouwen onder andere voor de vraag van mensen die eengezinswoningen vrij maken en op zoek zijn naar woonvormen voor senioren, zoals bijvoorbeeld appartementen.
Betaalbare woningen
Wij zorgen er voor dat er betaalbare woningen komen en dat deze zo (veel) mogelijk betaalbaar blijven voor alle groepen. Dat doen we door een deel van de nieuwbouw specifiek te richten op de lagere en middeninkomens en daaraan voorwaarden te stellen voor onder meer de instandhouding daarvan. Dit doen wij bij nieuwe plannen voor woningbouw onder andere op basis van de Doelgroepenverordening. We vragen subsidie aan bij Rijk en provincie als dat de betaalbaarheid van de woningbouw bevorderd. Het streven is om vanaf 2022 bouwplannen te kunnen maken voor de bouw van duurzaam betaalbare koop conform het raadsbesluit uit 2020.
Leefbaarheid en tijdelijk wonen
Het bestemmingsplan Overbewoning is in uitvoering. Er wordt inmiddels ervaring opgedaan met de uitvoering en handhaving daarvan. In het belang van de krapte op de woningmarkt en de leefbaarheid hopen we in 2022 ook goed verhuurderschap in te kunnen voeren, waarmee ook bij bestaande situaties van misstanden kan worden ingegrepen.
Wij zijn in gesprek met initiatiefnemers om te komen tot woningbouw waarbij ook de mogelijkheden voor flexwonen voor onder andere arbeidsmigranten wordt onderzocht.
Omgevingswet
In 2019 zijn we gestart met de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Dit traject verliep in drie stappen:
- Bewustwording
- Ambitie
- Toepassen
In 2019 hebben we zowel met de ambtelijke organisatie als met college en raad het traject van bewustwording doorlopen.
In 2020 hebben we die bewustwording van de Omgevingswet vertaald naar een ambitiedocument; hoe wil Maassluis de invoering van de Omgevingswet vormgeven.
De raad heeft in september 2020 dit ambitiedocument vastgesteld.
Vervolgens hebben we ons gebogen over de toepassing en uitvoering van onze ambities, mede gebaseerd op de minimale acties van de VNG.
Deze acties, die minimaal moeten worden uitgevoerd om gereed te zijn voor de inwerkingtreding, worden door vijf werkgroepen uitgevoerd:
- Werkgroep Digitaal Stelsel Omgevingswet
- Werkgroep proces vergunningverlening
- Werkgroep juridische voorbereiding
- Werkgroep omgevingsvisie
- Werkgroep Participatie en communicatie
In een raadsinformatiebrief en tijdens de themaraad van 29 juni hebben we de stand van zaken van deze werkgroepen toegelicht.
Het uitvoeringstraject voorziet erin dat we voor inwerkingtreding van de Omgevingswet (vooralsnog 1 juli 2022) voldoende voorbereid zijn.