Programma 1 Veiligheid en handhaving

Speerpunten

Wat gaan we daarvoor doen?

Aanpak adres gerelateerde fraude
In het kader van de aanpak van adres gerelateerde fraude (bv. Uitkeringsfraude, foutieve inschrijving BRP) is het afgelopen jaar onder begeleiding van de VNG binnen het project Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) ingezet op de samenwerking tussen de diverse teams van de gemeente en externe partijen als belastingdienst, UVW, Stroomopwaarts en dergelijke. Het project LSI eindigt eind 2021. De werkwijze voor adres gerelateerde fraude wordt in 2022 verder vormgegeven en geborgd binnen de ambtelijke organisatie

Aanpak veelvoorkomende criminaliteit
We zetten in op het verbeteren van de veiligheid in de wijk. We continueren het project achterpadverlichting en geven verder uitvoering aan het project Slimme deurbel.
De aanpak van de high impact crimes (woninginbraken, overvallen, straatroven, auto-of fietsendiefstallen) blijven in 2022 de onverminderde aandacht houden. Daarnaast is blijvende aandacht voor de aanpak van steekincidenten nodig, aangezien het wapenbezit- en gebruik in heel Nederland zorgwekkend blijft.
Er is een forse toename van digitale criminaliteit. We zetten hier extra op in waarbij we ons richten op diverse doelgroepen.

Aanpak Cybercrime
De cijfers over geregistreerde criminaliteit laten de laatste jaren een stijging zien op het gebied van cybercrime. Bij de aanpak van cybercrime zetten we in op het weerbaar maken van onze inwoners tegen cybercrime. Hierbij is bijzondere aandacht voor ondernemers, jeugd en senioren. We sluiten aan bij verschillende landelijke en regionale initiatieven en projecten, zoals HackShield, Cyberbuddies, Alert Online en Senioren en Veiligheid.

Woonoverlast
De aanpak van woonoverlast wordt gecontinueerd en in samenwerking met Maasdelta starten we met Buurtbemiddeling. Hiermee zetten we in op een vroegtijdige aanpak van conflicten tussen buren.

Mobiel cameratoezicht
De gemeente beschikt over twee mobiele camera-units (MCU) die regelmatig worden ingezet, onder andere op locaties waar overlast wordt ervaren. Vanwege de positieve werking van de MCU’s zijn de camera’s vaak ingezet. Door het intensieve gebruik is de oudste van de twee mobiele camera’s aan vervanging toe. In 2022 gaan we door met het plaatsen van de mobiele camera’s binnen de wettelijke mogelijkheden en zal daarnaast een nieuwe mobiele camera worden aangeschaft.

Zorgdragen voor adequate brandweer- en ambulancezorg
De prestaties (aanrijdtijden) van de hulpdiensten worden nauwlettend gevolgd en zijn vast onderwerp van reguliere overleggen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Indien deze achter blijven bij de afspraken spreken wij de hulpdiensten daarop aan. Als er verbeteringen mogelijk zijn willen we als gemeente daarin meedenken en ondersteunen.
Naast de aanrijdtijden gaat het ook vooral om de kwaliteit van de hulpverlening; deze is van een hoog niveau. Ook in 2022 ondersteunen wij de brandweer bij haar inspanningen om te komen tot uitbreiding van het aantal vrijwilligers. Naast ambulances worden ook andere hulpdiensten en burgers gealarmeerd (via HartslagNu) bij een melding van een reanimatie zodat snel de benodigde hulp kan worden geboden. Ook blijven we in 2022 de inzet van HartslagNu ondersteunen bij hun inspanningen om te komen tot uitbreiding van het aantal vrijwilligers.

Extern onderzoek heeft uitgewezen dat het takenpakket van de VRR door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen behoorlijk is uitgebreid en de middelen die hiervoor zijn ingezet ten koste van een aantal basistaken, waaronder vakbekwaamheid, zijn gegaan. Ook ontwikkelingen zoals de Europese richtlijn deeltijd brandweervrijwilligers zullen leiden tot hogere kosten. In opdracht van het Algemeen Bestuur worden de consequenties nader uitgewerkt en zullen voor de begroting 2023 e.v. vrijwel zeker leiden tot hogere gemeentelijke bijdragen.

Versterking en het behouden van brandweervrijwilligers heeft de continue aandacht. Wij werken daarbij samen met de wervingscampagnes van de VRR en het samen met de brandweer organiseren van een veiligheidsmarkt/open dag. Daarnaast begint er nu ook een doorstroming te ontstaan vanuit de jeugdbrandweer.

Polarisatie
De laatste jaren krijgen gemeenten steeds meer te maken met spanningen tussen verschillende groepen burgers en tussen burgers en de overheid. Verschillende maatschappelijke thema’s zetten de scheidslijnen in de samenleving steeds meer op scherp en dit kan leiden tot verharding, intimidatie of (oproepen tot) geweld. In het kader van deze recente ontwikkelingen ontwikkelt de Veiligheidsalliantie Rotterdam een handreiking die is toegespitst op wat gemeenten kunnen doen in dit krachtenveld. De handreiking zal best practices en andere concrete praktische tools bieden die gemeenten kunnen toepassen. Daarnaast wordt een regionaal ambtelijk netwerk geformeerd. We continueren de samenwerking met het netwerk van sleutelfiguren en zoeken hierbij de verbinding met het integratiebeleid.

Communicatie
We communiceren op verschillende manieren over zowel de resultaten van onze inspanningen als over de mogelijkheden die onze inwoners zelf hebben bij het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid. Hierbij maken we gebruik van zowel reguliere media als nieuwe media.

Deze pagina is gebouwd op 02/09/2022 15:11:17 met de export van 02/09/2022 14:47:31