Wat gaan we daarvoor doen?
Sportnota
De nieuwe (in het najaar nog vast te stellen) sportnota stelt dat het belangrijk is dat iedereen moet kunnen bewegen. Daarvoor zijn vitale verenigingen en voldoende geschikte accommodaties van belang. Daarnaast kan sport bijdragen aan maatschappelijke thema’s. In de sportnota is gekozen om de volgende speerpunten centraal te stellen:
- Gezondheid en vitaliteit
- Participatie en ontmoeting
- Talentontwikkeling
- Veilig sportklimaat
In 2022 wordt verder gewerkt aan de acties die voortvloeien uit de nieuwe sportnota.
Lokaal sportakkoord
In 2020 hebben sportaanbieders en andere belanghebbenden op sportgebied een Sportakkoord getekend. In 2022 wordt ingezet op een intensievere samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders en het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe initiatieven die bijdragen aan de speerpunten (vitale sport- en beweegaanbieders, een leven lang sporten, inclusief sporten, veilig sportklimaat) uit het Sportakkoord.
Combinatiefunctionarissen sport (buurtsportcoaches/ beweegcoach)
De buurtsportcoaches (2,3 fte) zijn werkzaam op alle basisscholen en daarnaast verzorgen ze wijkactiviteiten. In 2022 wordt bekeken hoe de taken van de buurtsportcoaches wat verder verbreed kunnen worden, zoals het ondersteunen van verenigingen en het optreden als intermediair van het Jeugdfonds Sport en Cultuur (1,2 fte Cultuur).
De beweegcoach aangepast sporten (0,2 fte) zorgt ervoor dat inwoners van Maassluis met een beperking worden toegeleid naar (aangepast) sportaanbod in Maassluis of de nabije regio.
Breder bereik van cultuur
Gezien het belang van cultuur voor zelfontplooiing, sociale cohesie en algemene ontwikkeling spannen wij ons samen met de Culturele Raad Maassluis in voor een breder bereik van cultuur bij alle groepen in de samenleving. De gesubsidieerde culturele instellingen worden aangespoord om hun aanbod te vernieuwen en te verbreden, zodat zij een gevarieerder publiek bereiken en het cultuuraanbod in Maassluis nog aantrekkelijker is voor de gehele bevolking. Om meer inwoners te betrekken bij culturele activiteiten zetten we daarnaast in op verbindingen met het sociale beleid van de gemeente, de fysieke projecten en openbare ruimte. Het in 2021 ontwikkelde doelgroepenmodel zal hiervoor handvatten bieden.
Versterken cultuureducatie
Cultuureducatie is heel belangrijk. Daarom zetten wij ons graag in om het cultuuronderwijs verder te versterken, zowel bij het primair als voortgezet onderwijs. Het gaat hierbij om het Cultuurmenu, Cultuureducatie met Kwaliteit, Kies voor Cultuur en de Combinatiefunctionarissen cultuur.
Buitengebieden
Recreëren in de nabije omgeving is een must voor jong en oud. Schaduwplekken maken tegen hittestress. Wandel- en fietsroutes in de luwte tussen de stad en platteland willen wij versterken. Het onderzoeken naar de mogelijkheden en in samenspraak met bewoners willen wij ons inzetten om de Oranjeplassen en de omgeving van de Aalkeetpolder/ Boonerlucht / Zuidbuurt mee te nemen naar de recreatieve wensen van 2022 en verder.