Toelichting op de mutaties
Het risicoprofiel neemt af met € 8 ton af ten opzichte van de begroting 2021. Dit is gebaseerd op een zekerheid van 90% om de risico's te kunnen dekken (op het moment van schrijven ligt het raadsvoorstel om het zekerheidspercentage te verhogen naar 90% voor bij de raad).
De gevolgen van de herverdeling van het gemeentefonds zullen bekend worden op het moment dat het nieuwe kabinet hierover een besluit neemt. Het voorlopige effect is 22 euro per inwoner negatief voor Maassluis. Dit fluctueert nog in grote mate. In begroting hanteren we de lijn van de kadernota en houden we rekening met een nadelig effect van 11 euro per inwoner. In het kader van de coronacrisis kunnen er, zeker nu de steunmaatregel vanuit het Rijk stoppen, nog diverse risico's optreden.
De risico's voor de buitenruimte zijn verlaagd. Wij verwachten met de huidige beheerplannen en geraamde budgetten hier minder onzekerheden. Een risico dat voor het eerst in de top 10 verschijnt, heeft te maken met het vernieuwen van projecten (zie programma 8). Op dit moment is het nog onzeker wat de financiële gevolgen voor de gemeente zijn, daarom is in deze begroting een algemeen risico opgenomen.
Het risico op het gebied van jeugdzorg is verlaagd ten opzichte van de vorige begroting, omdat met de inzet en de voorgestelde verhoging van de reserve jeugd deze deels zijn verminderd. De reserve is vanaf 2021 ingesteld ter dekking van niet begrote lastenstijgingen.
Verder is nieuw het risico op de opgenomen opbrengstenstijging als gevolg van de woningbouw. Met name in de komende jaren verwachten wij een forse toename van nieuwbouwwoningen. Tegenvallers op dit gebied geven een direct een nadeel op de inkomsten in het gemeentefonds en de OZB.
Overigens zijn er in de diverse programma’s ook risico’s toegelicht die niet in de top 10 komen maar wel van materiële omvang kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de aanbesteding op leerlingenvervoer en uitbreiding takenpakket VRR.