Programma 6 Sociaal domein

Speerpunten

Wat gaan we daarvoor doen?

Een hoger bereik van de kindregelingen
Wij gaan het bereik van de kindregelingen vergroten, zodat de hiervoor in aanmerking komende kinderen uit Maassluis die in armoede leven zoveel mogelijk gewoon mee kunnen doen. Ons doel is dat deze kinderen zoveel mogelijk gebruikmaken van de regelingen voor sport, cultuur en leermiddelen. Met een communicatiecampagne vragen wij met onze GR Stroomopwaarts aandacht voor de armoedevoorzieningen en speciaal voor de kindregelingen. Er wordt aangesloten bij landelijke campagnes. Daarnaast verspreidt onze GR Stroomopwaarts lokale brochures. Door gerichte communicatie gaan we ervoor zorgen dat meer mensen gebruik gaan maken van de kindregelingen. Het gaat hierbij zowel om de bekendheid van de regelingen als om de toegankelijkheid.

Wijk op maat
Het in december 2020 gelanceerde platform SamenzijnwijMaassluis is de verbindende factor tussen de bewoners en organisaties in de stad. Het biedt een agenda met activiteiten en de mogelijkheid van hulpvraag en aanbod. Daarnaast is het een digitale stadsgids waar organisaties hun informatie kunnen delen. Via de Schakel en andere kanalen wordt met grote regelmaat de aandacht gevestigd op het platform. Binnen de transformatie van het sociaal domein is het platform de plek om voorliggende voorzieningen laagdrempelig in beeld te brengen.

Met de wijk op maat aanpak zijn we als eerste begonnen in de Taanschuurpolder. In 2021 is gestart met Sluispolder Oost. Deze grote wijk scoorde in de Monitor Leefbaarheid, Veiligheid en Welzijn 2020 lager dan de rest van de stad. Met de integrale aanpak waarbij de school en de winkeliersvereniging zijn aangesloten, zetten we in op minder verloedering en gevoelens van onveiligheid en meer verbinding tussen de bewoners onderling en met de wijk. Volgend jaar gaan we door met de wijk op maat.

Aanpak eenzaamheid
Tijdens de week van de ontmoeting 2021 is een breed netwerk van partners in de stad bereikt waarmee we kunnen spreken van een brede lokale coalitie tegen eenzaamheid. Het actieplan wordt verder in uitvoering gebracht vanuit het thema en het platform SamenzijnwijMaassluis. Het platform geeft met de agenda en elkaar helpen de mogelijkheid tot het ontdekken van plaatsen voor ontmoeting in de wijk of buurt. De werkzaamheden van het netwerk eenzaamheid worden in 2022 voortgezet.

Vrijwilligers en voorliggend veld
Door corona is het lastiger geweest om vrijwilligers in te zetten en te werven. Hier gaan wij nu opnieuw mee aan de slag. Ook voor de versterking van het voorliggend veld, zoals beschreven in het Uitvoeringsprogramma Wmo, is de werving en het behoud van vrijwilligers een belangrijk aandachtspunt. De vrijwilligerscoördinator in Maassluis werkt hiervoor nauw samen met Vlaardingen en Schiedam.

Integratie
Wij gaan verder werken aan een sterk verbonden en saamhorige samenleving waar iedereen naar vermogen meedoet, voor elkaar klaarstaat, zich inzet voor de ander en de leidende principes waar ons land op is gebouwd, respecteert. Arm of rijk, oud of jong, wel of geen migratie-achtergrond, gelovig of niet-gelovig, homo of hetero, invalide of niet-invalide, iedereen hoort erbij en doet ertoe. We blijven ons inzetten om de contacten tussen inwoners in de stad te versterken. Dit met onder andere de Wijk op maat, maar bijvoorbeeld ook door het faciliteren van lessen burgerschap in het onderwijs.

Alternatief vervoer
We willen dat vervoer voor alle doelgroepen mogelijk is. Om betaalbaar (openbaar) vervoer voor minima te realiseren werken wij met een aanbieder aan de introductie van een nieuwe vorm van laagdrempelig vervoer door vrijwilligers. Dit vervoer kan ook een oplossing bieden voor het teruggelopen bus-aanbod in Maassluis door ingebruikname van de metro. Daarnaast is een mogelijk effect van deze nieuwe vorm van vervoer dat de uitgaven van maatwerkvervoer afvlakken.

Het project wordt meegenomen in het nieuwe plan voor doelgroepenvervoer in MVS-verband. We streven naar een gezamenlijke deelname van de MVS-gemeenten in dit project en zijn daardoor voor de voortgang deels afhankelijk van de gemeenten Schiedam en Vlaardingen.

Deze pagina is gebouwd op 02/09/2022 15:11:17 met de export van 02/09/2022 14:47:31