Programma 6 Sociaal domein

Speerpunten

Wat gaan we daarvoor doen?

Armoede en schulden
Op 17 december 2019 heeft de raad de Regionale Visie Armoede en Schulden 2020 - 2023 vastgesteld. In 2022  wordt verder uitvoering gegeven aan deze regionale visie en het daarbij behorende Activiteitenplan Armoede en Schulden 2020-2023. Stroomopwaarts werkt intensief samen met het wijkteam om vroegtijdig de juiste ondersteuning te bieden aan inwoners met een (financiële) hulpvraag. Een consulent Schuldhulpverlening van Stroomopwaarts is werkzaam in ons wijkteam. De regelingen die door Stroomopwaarts worden verstrekt zijn aangevuld met preventieactiviteiten gericht op de brede doelgroep.
We zetten in 2022 meer in op:

Preventie en vroegsignalering van schulden
Sinds 1 januari 2021 is er een aanpassing in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening doorgevoerd. Een van de pijlers van deze nieuwe wet is vroegsignalering van schulden. De wetswijziging maakt het voor onze GR Stroomopwaarts mogelijk om inwoners uit Maassluis met schulden eerder in beeld te krijgen. Via actieve inzet op vroegsignalering kan onze GR Stroomopwaarts vroegtijdig contact leggen met inwoners met betalingsachterstanden en hen een ondersteuningsaanbod doen.
We willen dat kinderen goed met geld leren omgaan en werken daarin samen met de scholen.

Innovatie in de aanpak van schulden, bv lokaal schuldenlab
In samenwerking met SchuldenlabNL wordt een lokaal Schuldenlab MVS opgericht. De bedoeling van een lokaal Schuldenlab MVS is dat publiek en private partners samen werken aan het gezamenlijke doel zoveel mogelijk mensen schuldenvrij te krijgen. Via een lokaal Schuldenlab kan er, meer dan nu, geëxperimenteerd worden met innovatieve oplossingen voor het aanpakken van schuldenproblematiek. Nieuwe innovatieve projecten voor het bestrijden en voorkomen van schulden worden ontworpen en uitgetest. Hierbij zal met name gezocht worden naar samenwerking met externe partijen om in cofinanciering projecten op te zetten. Succesvolle projecten kunnen vervolgens worden opgeschaald. Met als beoogd resultaat het bestrijden en voorkomen van schuldenproblematiek door het ontwikkelen van en experimenteren met innovatieve methoden 

Collectief schuldregelen verder inzetten
Collectief Schuldregelen richt zich erop om een schuldregeling sneller tot stand te laten komen, zodat de situatie eerder stabiel is. Dit heeft een positief effect op de (geestelijke) gezondheid van inwoners met schulden. Doordat er sneller duidelijkheid is over een schuldregeling, krijgen zij perspectief en kunnen zij zich focussen op het vinden van of juist behouden van werk.

Kansongelijkheid
We streven naar zo veel mogelijk gelijke kansen voor alle inwoners van Maassluis. Het bestrijden van kansenongelijkheid wordt als kernwaarde meegenomen bij het ontwikkelen van integraal beleid binnen het sociaal domein in 2022 en verder. We richten ons met name op het voorkomen van armoede en de inzet op basisvaardigheden. Ook onder doelgroepen die in mindere mate in beeld zijn, zoals niet-uitkeringsgerechtigden en niet-inburgeringsplichtigen. Er wordt extra ingezet op de samenwerking met het onderwijs en aandacht gevraagd voor de belangrijke signaal- en doorverwijsfunctie die het onderwijs heeft.

Deze pagina is gebouwd op 02/09/2022 15:11:17 met de export van 02/09/2022 14:47:31